İş

6 Ocak Cuma hutbesinin konusu: ‘Besmele: Bereket kapısı’

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Cuma hutbesinin bu haftaki konusu ve tam metni belli oldu.

Vatandaşlar Cuma hutbesinin konusu nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. 23 Aralık Cuma günü camilerde okunacak olan hutbenin konusu kesin olarak konu olmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbesinin konusunu ‘Besmele: Bereket Kapısı’ olarak belirleyerek, Besmelenin önemine dikkat çekti.

 

İşte 6 Ocak 2023 Cuma Hutbesi’nin tam metni…

6 Ocak 2023 Cuma Hutbesi Metni

 

BESMELE: RAHMET KAPISI

Önce Allah’ın adını zikredelim

Her kula bir cümle vaciptir

Adın her kimse Allah, her şeyden önce anne

Allah her şeyin efendisidir

Her nefeste Allah’ın adı apaçıktır

Allah’ın adıyla, her şey yolunda

Sevgili Müslümanlar!

Peygamberimiz (sav)’e olan sevgi ve bağlılığın, muhabbetin ve bağlılığın özlü bir sözü olan Mevlid-i Şerif, bu ayetlerle başlamıştır. Alemlere rahmet olsun Peygamberimiz (s.a.v.) “Allah’ı anmakla başlamayan her meşru söz ve amel boş ve verimsizdir.”[1]Her sözümüze, her işimize Besmele ile başlamamızı tavsiye etti.

Öyleyse Besmele ile başlayalım. Bismillahirrahmânirrahîm diyelim aşkla, vecd ile. Rahman ve Rahim olan Allah’ın engin rahmetine ve sonsuz affına Besmele’ye sığınalım. Çünkü hayatımıza anlam katan Besmele’dir; Besmele bize kulluğumuzu hatırlatır. Sözlerimizi güzelleştiren besmeledir; İşimizi zenginleştiren besmeledir.

Sevgili Müminler!

Bütün peygamberlerin daveti Besmele ile başlamıştır. Hz. Nuh (as), “Gemiye binin! Yüzerken veya ayakta dururken Bismillah deyin. Şüphesiz Rabbim bağışlayandır, esirgeyendir.”[2] Müminleri kurtuluş gemisine çağırdı. Hz. Süleyman (as), Besmele ile insanları tevhide davet etmiştir.[3]Allah’ın Resulü (s.a.v.) “Yaratan Rabbinin adıyla oku”[4]Onun emriyle ilk vahiy Allah adına indirilmiştir.

Sevgili Müslümanlar!

Besmele, sadece Besmele dilinde söylenen ve süslü levhalarla duvarlara asılan bir söz değildir. Besmele, aldığınız her nefeste Allah rızası için yaşamaya niyet etmektir. Sözde ve özde dürüst olma, iyilik ve güzellikte yarışma, her türlü haram ve kötü şeylerden sakınma kararlılığıdır. “Ya Rabbi! Tüm işlerimi senin yardımın ve izninle yapmak ve tüm işlerime yalnız senin adınla başlamak istiyorum.araç.

Sevgili kardeşler!

Mümin, hayatının her anında varlık âleminin ortak zikiri olan Besmele’yi benimser. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adını anmakla huzur bulur. O’nun adıyla yaşayarak hayatını anlamlı kılar ve dertlerine derman arar. O’nun adıyla düşüncelerinizi hafifletin. Müminler, Besmele ile başlayan her kelimenin hayır olduğunu bilirler. Besmele ile başlayan her şey bereketli olur. Besmele ile gidilen her yol istikamet içindir.

Sevgili Müslümanlar!

Besmele, dünya ve ahirette rahmet ve barışa açılan kapının anahtarıdır. Öyleyse tüm sevgi ve merhamet kapıları besmele ile açılsın. Kin ve düşmanlık duyguları son bulsun. Besmele ile sözlerimiz iman kazansın. İşlerimiz Besmele ile mübarek olsun. Bütün hayatımız Besmele ile anlam bulsun.

Sevgili Müminler!

Son zamanların en kurak günlerini yaşıyoruz. Kar ve yağmur olarak tecelli edecek ilahi rahmete muhtacız. Gelin, Rahman ve Rahim olan Rabbimiz’e hep birlikte dua edelim. Ey merhametli Tanrım! Zayıflığımızı size sunuyoruz. Bizden rahmetini esirgeme. Tanrım! Gökten rahmet damlalarını indiren sensin. Üzerimize bol kar ve yağmur getir. Toprağımıza ve bize su hasreti bırakma. Amin!

[1]İbn Hanbel, II, 360.

[2]Hud, 11/41.

[3]Nemli, 27/30.

[4]Alak, 96/1.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu