Haber

Antalya’da 2 saatte 1680 ‘EYT’ başvurusu

AANTALYA’da Emekli Yaşlılar Kanunu’nun (EYT) yayımlanmasının ardından emeklilik başvurusunda bulunmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri önünde kuyruk oluşturdu. SGK İl Müdürü Beyazıt Ablay, kentte 2 saatte 1680 kişinin başvurduğunu söyledi.

EYT yasasının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından emeklilik başvurusu yapmak isteyenler sabah erken saatlerde SGK müdürlükleri girişinde kuyruğa girdi. Antalya’da çalışma saatlerinin başlamasına saatler kala SGK İl Müdürlüğü binası önüne gelenler, yaklaşık 300 metrelik kuyruk oluşturdu. İl genelindeki il ve ilçe müdürlüklerine 2 saatte 1680 başvuru kayıt altına alındı. Uzun kuyruklarda bekleyenlerin işlemlerinin ardından müdürlük binasını heyecanla terk ettikleri görüldü.

Emeklilik başvurusu için sırada bekleyen Aziz Kiriş, emeklilik başvurusunda bulunan Aysun Yüksel’in (43) “Şu anda mutluyum. Geri kalanımı bu yaştan sonra halledeceğim. Çok çalıştım” dedi. . Bekleyeceğiz. Haber birkaç gün içinde gelecek. Şu anda çok fazla trafik var. 08.30’dan beri bekliyorum. Sıra yeni geldi. Ben gerçekten mutluyum. Emeklilik planım dinlenmek. Diğer (64) ise emeklilik için başvuranların sevincini paylaşarak emekli olamamanın üzüntüsünü yaşadı. Uzun süre sigortasız çalıştığı için emekli olamadığını anlattı. Öteki, “Heyecan çok güzel. Kalabalık olduğu için gelenlerin ayakkabılarını parlatıyorum. Emekli maaşım yok. Hemşerilerimin yanında çalıştım. Sigortamı yapmadı. 64 yaşındayım. Fırsatım olursa 1 yıl sonra 65 yaşında olacağım. Ne yapmalıyım? Biz böyle çalışıyoruz. 2 SAATTE 1680 BAŞVURU USGK İl Müdürü Beyazıt Ablay, “Antalya’da 100 bine yakın emekli olmayı bekleyen sigortalımız var. Bugünden itibaren heyecanlarına ortak olacağız. Beklentilerini karşılamak için 2 ay. hazırlıklar yaptık. Sigortalılarla buluşmak için zemin katta 17 adet gişe açtık. 200 kişilik gruplar halinde başvuru alıyoruz. Talepleri hızlıca aldıktan sonra diğer 2000 kişiyi de içeri alıyoruz. 2 saatte ilçe müdürlükleri dahil 1680 kayıt alındı. Aşırı kalabalık olacak. Biz hazırız.” Süreçlerin daha hızlı ilerlemesi için alınan tedbirlerden bahseden Ablay, “Yasağın ardından şubelerde ekip lideri oluşturduk. Emeklilik hizmetini 3. kattaki kozmik oda gibi taşıdık. 7 ayrı servis oluşturduk. Servisler arası koordinasyonu sağlayacak bir operasyon lideri belirledik. Koordinasyon sağlanır. Öğleden sonra işlemlerimiz devam edecek” dedi. Emeklilik başvurusunda bulunanlara uyarıda bulunan Ablay, “08 koduyla çalışanların işten çıkarılması gerekiyor. Çalışırken emeklilik başvurusu yapılmıyor. İşten çıkmış olmalı. Çalışanın ’emekli olabilir’ yazısı talebine cevap veriyoruz. Kıdem tazminatının ödenmesi konusunda sigortalının işvereni ile bir ihtilafı yoksa yazıya gerek yoktur. Bu madde sadece kıdem tazminatının ödenmeyeceğinden endişe duyan sigortalılar için önemlidir. İşveren kıdem tazminatını ödeyecekse gereksiz taleplerde bulunulmasını istemiyoruz.”

Ablay, sigortalıların e-Devlet, posta yoluyla da başvurabileceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu