Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: 21 bin konut için sözleşme imzaladık

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin üzerinden 26 gün geçti.

Enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı 11 ilde yeni konutların temelleri atılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı’nda konuştu.

Deprem bölgesinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, yeni konutlarla ilgili detayları da paylaştı.

“21 bin konut için sözleşme yapıldı”

405 bin konutun yapılacağını belirten Bakan Kurum, 21 bin konut için sözleşme yapıldığını bildirdi.

“Dönüştürülmemiş alan kalmasın istiyoruz”

“Konutlar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.”Murat Kurum diyor ki, “Geçtiğimiz yılda 2 milyon sağlam konutu ülkemize kazandırmış olacağız. Dönüştürülmeyen alan bırakmak istemiyoruz.”söz konusu.

Bakan Murat Kurum’un konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Yıkılan binaların sadece yüzde 3,3’ü 1999’dan sonraki yapılar”

Binaların yoğun olarak yıkıldığı yerlerin de eski yerleşim yerleri olduğunu tespit ettik. Yıkılan binaların sadece yüzde 3,3’ü 1999’dan sonra yapılan yapılar. Tasarım ve işçilikteki kusurların da yıkıma neden olduğunu gördük. Buradan çıkan tüm malzemeler geri dönüştürülecektir. Tahribatın şiddetli olduğu yerlerde fay sınırlarını, fay sınırları arasındaki mesafeyi, zemin kalitesini, sıvılaşma ve fay sınırları arasındaki ilişkiyi tek tek inceliyoruz. Bu bilgileri kaydediyoruz.

“Şehrin Kültürünü İçerecek Tasarımlar Yapıyoruz”

Şehrin kültürünü ve sosyal yapısını içerecek tasarımlar yapıyoruz. Yeşil alanlarıyla, okullarıyla, parklarıyla bu tasarımları yapıyoruz. Fay hatlarına olan mesafeyi haritaladık. Bunların ışığında yerleşimi belirliyoruz.

Yeni çalışmalarımızda en iyisini, en keyiflisini ve en güçlüsünü yapacağız. Mahalle kültürünü ve mahalle merakını yaşatacak şekilde yapacağız. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak geniş balkonlu binalar yapacağız.

Yapı malzemeleri branşında orta bir noktaya geldik. Tedarik zincirini bugünden kurduk. Ülkemiz bir depremler ülkesi ve bugüne kadar 120.000’den fazla can kaybettik.

“6,6 milyon konut ve iş yerinin denetimi tamamlandı”

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm hedefiyle bugüne kadar Türkiye genelinde 3,3 milyon konut yapıldı. 250 bin konutun dönüşümü ise arazide devam ediyor. 6,6 milyon ev ve işyerinin denetimi tamamlandı. Nüfusumuzun %65’ini iman ettirdik.

Deprem bölgelerinden elimizi hiç çekmedik, hep oradaydık. Antalya ve Muğla’da depremler oldu, devletimiz yine oradaydı. Bütün köylerin yakıldığı alanlar oldu, biz de bütün köyü yeniledik. Giresun’da sel oldu yine oradaydık. İnançlı bölgelere taşıdık.

haber-arapgir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu