Haber

CHP’li Ali Öztunç 2 yıl önce Çöpler Altın Madeni konusunda uyarmıştı

CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, 2022 yılında CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve parti yöneticileriyle birlikte İliç’teki altın madeni sahasına gittiğinde mayının yaratabileceği tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuştu. Öztunç, “Bu siyanür havuzları ve kimyasal atık havuzlarıyla bölgeye çok büyük zarar veriliyor. Buradan Tunceli, Ovacık ve batı bölgesinden Erzincan’a; “Kemaliye’den Divriği’ye kadar bu bölge tehlike altında” dedi.

‘KİMYASAL ATIKLAR TAŞ ÜZERİNDE BIRAKMAZ’

ANKA’nın haberine göre Öztunç’un açıklaması şöyle:

“Şu anda İliç’teyiz. İliç, son dönemde altın madeni ve bu madendeki siyanür havuzlarının bölgeye verdiği zararla gündeme geliyor. Medya ve siyaset buraya ilgi göstermeye başladı. Madenciliğe ya da sermayeye hiçbir şekilde karşı değiliz ama bazen yer üstü yeraltından daha değerlidir. Bazen yeraltındakileri çıkarırken zarar vermekten kaçınmak gerekir. Maalesef bu siyanür havuzları ve kimyasal atık havuzlarıyla bölgeye büyük zararlar veriliyor. Buradan Tunceli, Ovacık ve batı bölgesinden Erzincan’a; Kemaliye’den Divriği’ye kadar bu bölge tehlike altında.

Allah korusun, bu siyanür havuzlarında bir şey olursa -burası deprem bölgesi, bir şey olursa- buradaki yeraltı sularına karışacak kimyasal atıklar Fırat’ı, Keban Barajı’nı, Munzur’u kirletecek. Ne kefen bırakır, ne böcek bırakır; çevrilmemiş taş bırakmaz. Bu, buraları gerçekten hantal hale getiriyor. O yüzden devletin buraya daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, daha fazla kontrol yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sistemle bu işin yapılmasının yanlış olduğunu söylüyoruz. Bazı çevreciler ve bazı yerel halk buna karşı mücadele ediyor ama bu insanların yalnız bırakılmaması gerekiyor. CHP olarak buradayız. İliç İlçe Başkanımız ve İl Başkanımız bu çabayı gösteriyor. İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’la geldim; Sizi gözetliyoruz, uyarıyoruz.

Burada ülkeye, devlete, toprağa, kuşlara, kurtlara, tüm böceklere zarar veriyorsunuz. Yer altı sularına, barajlara zarar vereceksiniz. Para için insan hayatına son mu vereceksiniz? Önümüzdeki haftalarda milletvekilim Sevda Erdan Kılıç’la birlikte bu konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulması teklifini sunacağız. Burada bu işte çalışan arkadaşlara destek vereceğiz” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu