Sağlık

Harvard Üniversitesi’nden Sağlık Sorunlarını Azaltmaya Yönelik Beslenme Yöntemleri

Bu içerik sağlıklı beslenmeye karar verenler için! Harvard Üniversitesi, yıllarca süren araştırmalar sonucunda ölüm ve sağlık sorunları riskini azaltan 4 farklı beslenme türünü paylaştı. Kolayca uygulayabileceğiniz bu teknikler için içeriğimize hoş geldiniz.

Kaynak:https://nypost.com/2023/01/10/harvard…

Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, erken ölüm riskini yüzde 20’ye kadar azaltmaya yardımcı olabilecek dört yaygın sağlıklı beslenme modeli belirlediler.

Harvard Beslenme Bölümü lideri ve profesör Dr. Frank Hu’nun ekibi, Akdeniz diyeti, dengeli sebze bazlı diyet, Amerikalılar için Diyet İlkeleri ve Harvard’ın Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi olarak adlandırılan, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olan dört sağlıklı beslenme stilini analiz etti.

Çalışma 36 yıl sürdü ve katkılar anketlerle sağlandı.

Katılımcıların 75.000’i kadın ve 44.000’den fazla erkekti.

Sağlıklı beslenme planlarından sadece birini hayatına entegre ederek daha sağlıklı beslenen katılımcılarda birçok hastalığa yakalanma riskinin azaldığı gözlemlendi.

Kanserden ölme riskini yüzde 7 ila 18 ve kardiyovasküler hastalıktan ölme riskini yüzde 6 ila 13 oranında azaltabildiler. Ayrıca solunum yolu hastalıklarında yüzde 35 ila 46, nörodejeneratif hastalıklarda yüzde 7 azalma görüldü.

Hu, bulgularının katı diyetlerden bıkanlara umut vermesini umuyor.

Bu sonucun beslenmemizi sağlık koşullarımıza ve kültürümüze göre uyarlayabileceğimiz anlamına geldiğini ekliyor. Harvard tarafından hazırlanan diyet formüllerine daha yakından bakalım.

1. Akdeniz diyeti

US News & World Report tarafından üst üste altı kez en uygun diyet olarak seçilen Akdeniz diyeti, tabağınızı besin açısından yoğun tam gıdalar ve tahıllarla doldurabileceğiniz, taze ürünler, yağsız protein gibi yağsız proteini öne çıkaran bir diyet türüdür. balık ve tavuk ve her zamanki antioksidan açısından zengin zeytinyağı.

Akdeniz diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan 21 ülkenin klasik diyetlerinden türetilmiştir.

Bu ülkeler arasında taze yeşillik, meyve, balık, kuruyemiş ve zeytinin bol olduğu İtalya, Hırvatistan, Yunanistan, Türkiye ve Monako yer alıyor. Önceki araştırmalara göre, Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalık ve diğer kronik hastalık riskini azalttığı bilinmektedir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, hayvansal proteini kesen yeşil Akdeniz diyetinin, sağlıklı bir diyete göre üç kat daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olduğunu buldu. Akdeniz diyetini uygulayanlarda ölüm riski yüzde 18 azaldı.

2. Sebze ağırlıklı beslenme

Sebze tüketimine ağırlık vermesi bakımından Akdeniz diyetine benzese de bu diyetin farkı peynir dahil hayvansal ürünleri de kısıtlamasıdır. Diyetin ana besinleri yeşil yapraklı sebzeler, sarı sebzeler, kepekli tahıllar, ceviz, sızma zeytinyağı, balık, domates ve meyvelerdir. Aynı şekilde işlenmiş etler, işlenmiş gıdalar, kızartılmış gıdalar ve rafine şeker gibi iltihap önleyici gıdalardan da kaçınmalısınız. Sonuç olarak, vegan bir diyet, katılımcılarda ölüm riskini yüzde 14 oranında azalttı.

3. Amerikalılar İçin Beslenme Yönergeleri

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı ve ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda diyet kalitesini ölçmek için tasarlanmış bir ölçü olan Amerikalılar için Beslenme Yönergeleri, bitkisel bazlı ürünlerin yanı sıra yağsız hayvansal protein ve süt ürünlerini teşvik etmektedir. ve kırmızı işlenmiş et, ilave şekerler. Sağlıksız yağları ve alkol tüketimini kısıtlar.

Bu yönerge belirli amaçlar doğrultusunda hazırlanmıştır.

Sağlıklı bir diyete bağlı kalmak, çeşitliliğe, besin yoğunluğuna ve porsiyonlarına odaklanmak, ilave şekerleri, doymuş yağları ve sodyumları kesmek ve şekerli içeceklerden kaçınmak bu kılavuzun ana fikirlerinden bazılarıydı.

4. Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi

Harvard tarafından geliştirilen bu diyet, taze sebze ve meyveleri, kepekli tahılları, kuruyemişleri, baklagilleri, bitkisel bazlı proteinleri, balıkları ve sağlıklı yağları diyetinize dahil etmenizi önerir. Ayrıca patates kızartması, diyabet riskini artıran meyve suları ve diyabet, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalık riskini artıran rafine tahıllardan kaçınılmasını öneriyor.

Hu, bu diyete kasıtlı olarak fındık, tohum ve kepekli tahıllar eklediklerini belirtiyor.

Kırmızı işlenmiş etlerin ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin daha az tüketilmesi de eklenenler arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu