Haber

Kars’ta ‘Kara Ocak Katliamı’ kurbanları anıldı

Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990’da Azerbaycan’da gerçekleştirdiği “Kanlı Ocak Katliamı” için kadın ve çocuk ayrımı yapılmaksızın Kars’ta anma programı düzenlendi.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Yardımcısı Türker Öksüz, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Albay ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nden Mansum Ahmedov, “Kara Yanvar” fotoğraf sergisi başta olmak üzere bazı il protokollerini ziyaret etti.

Program şehitler için saygı duruşu ve Türkiye ile Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla devam etti.

Vali Türker Öksüz burada yaptığı konuşmada, “Kara Yanvar” katliamının milletin en acı sayfalarından biri olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Öksüz, acı ve hüzünlü bir günde bir kez olay yerine geldiklerini belirterek, “33 yıl önce 20 Ocak 1990’da çocuk, genç, kadın, erkek demeden Azerbaycanlı kardeşlerimize vahşi bir katliam gerçekleştirildi. Ancak Türk ve istiklal sevdalısı Müslüman halkı… Kardeşlerimizin yaptığı mukaddes vatanları Karabağ’ın sivil yollarla zorla alınmasını protesto etmekti.” dedi.

Bu cinayetin insanlığa karşı işlendiğini vurgulayan Öksüz, şunları söyledi:

“Maalesef bu hukuksuz ve insanlık dışı katliam kendisine ‘medeni’ diyen dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan halkı yüzyıllardır kalbinde yaşadığı özgürlük ve bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini söylüyor, Bu mukaddes dava uğruna canlarından bile vazgeçmeye hazır olduklarını, bu katliamla tüm dünyanın gözü önünde olduklarını bir kez daha ilan etti. her zaman ve her alanda takdire şayandır.Tarih boyunca Türkiye ve Azerbaycan’ın her zaman iki dost ve kardeş ülke olduğu bilinmelidir ve “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun, kardeşliğin ve stratejik ortaklığın sonsuza kadar devam edeceğine inancımız tamdır. . Dost ve kardeş Azerbaycan ile ortak acımız olan Kara Yanvar’ı ve maruz kaldığımız diğer katliamları hiçbir zaman unutmayacağız.”

Nuru Guliyev ise Azerbaycan tarihinde acı bir şekilde “Kara Yanvar” olarak anılan 20 Ocak’ın Azerbaycan’ın bağımsızlık çabasının, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinin başlangıcı olduğunu söyledi.

Guliyev, Azerbaycan Türklerinin yaşadığı katliamın dünya durdukça anılacağını ve yeni nesiller için yaşatılacağını söyledi.

“Çok kan döküldü, kaç gencimiz, insanımız, askerimiz şehit oldu. Ama en kıymetlisi dökülen kanın ve şehit kanının yerde kalmamasıdır. 1991’den beri 32 yıldır bağımsız bir devletin üyesiyiz ve devletimizle gurur duyuyoruz. 2 yılı aşkın süredir de dış güçlerin desteğiyle işgal altındaki Karabağ’ımızı özgürleştirdik.”

Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yaşar Kop da günün anlam ve değerine ilişkin bir konuşma yaptı.

İl Müftüsü Hamza Bayram konuşmalarının ardından şehitler için hatmi şerifinin duasını okudu.

aydintepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu