Yaşam

NASA’nın InSight Aracına Dokunaklı Bir Veda: Son Mesajını Dünya’ya İletiyor!

2018’in başlarında Mars gezegeninin derinliklerini araştırmak için tasarlanmış bir sonda olan InSight’a veda etme zamanı.

Kaynak:https://www.iflscience.com/nasa-s-ins…

NASA’nın InSight’ı eve son bağlantısını gönderdi.

Bu çalışkan soruşturmanın sonunun yakın olduğunu biliyorduk ama tekrar veda etmek üzücü. Robot kaşif, Mars’ın içinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını sağlayarak Kızıl Gezegen hakkındaki bilgimizde devrim yarattı. Başlangıçta planlanandan iki kat daha fazla olan 1500 günlük operasyonun ardından InSight cihazlarını kapattı ve görevi sona erdi.

Sonunda son mesajını şu şekilde gönderdi:

Zamanla InSight’ın güneş panellerinde toz birikiyor ve Güneş’ten alabileceği güç sürekli azalıyordu.

Bu yılın başlarında, InSight’ın bu tozu temizleyemediği ve güç tasarrufu yapmak için sismometreler dışında tüm enstrümanlarının devre dışı bırakıldığı anlaşıldı. Son zamanlarda sismometreler bile her gün yalnızca sınırlı bir süre açık kalabiliyordu.

NASA, InSight’ın art arda iki iletişim oturumunu kaçırması nedeniyle görevin sona erdiğini açıkladı.

Arazi aracı, Mars Aktarma Ağı’ndaki beş uzay aracı aracılığıyla bizimle konuşuyor. Sessiz olması aracın artık çalışmadığını gösteriyor. NASA’nın Derin Uzay Ağı uyduları ne olur ne olmaz diye bir süre daha dinlemeye devam edecek ancak yeniden iletişim kurmak için özel bir çaba sarf edilmeyecek. InSight’ı bu aşamada kurtarabilecek tek şey, güneş panellerini temizleyebilecek kuvvetli rüzgarlardır. Ancak bu pek olası görünmüyor.

InSight’ın Kızıl Gezegen anlayışımızı büyük ölçüde genişlettiğini söylemek abartı olmaz.

İniş aracı tarafından toplanan veriler bize Mars’ın içini anlamamızı sağladı ve gezegenin sönmüş manyetik alanı hakkında yeni bir anlayış sağladı. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan görev baş araştırmacısı Bruce Banerdt yaptığı açıklamada, “Sonunda Mars’ı farklı kalınlık ve kompozisyon katmanlarına sahip bir gezegen olarak görebildik.” Dedi. Bu çalışmaların detaylarının değeri şimdi yeni yeni ortaya çıkmaya başlıyor. Karşı karşıya olduğumuz şey tozlu, ölü bir toprak modülü değil; aslında yaşayan, nefes alan bir gezegendir.

Ve elbette InSight, 2019’da Mars sarsıntılarını keşfetmesiyle hatırlanacak.

O zamandan beri InSight, Mars’ta binden fazla sarsıntı kaydetti ve hatta gezegene çarpan göktaşlarının neden olduğu sarsıntıları algıladı ve ölçtü. Mayıs 2022’de şimdiye kadar kaydedilen en güçlü deprem dört saatten fazla sürdü ve daha önce kaydedilenlerden beş kat daha güçlüydü. Profesör Caroline Beghein büyük deprem hakkında şunları söyledi: “InSight iniş aracındaki sismometre binlerce deprem kaydetti ama hiçbiri bu kadar büyük değildi. Bu sallama, yüzeye yakın iki farklı dalga türü de dahil olmak üzere farklı türde dalgalar üretti. Daha önce, iki çarpışmadan sonra bu ikisinden yalnızca biri Mars’ta gözlemlenmişti; “Depremde hiç görülmedi” diyor. Bu sonda tarafından toplanan veriler paha biçilmezdir ve gelecek on yıllar boyunca bilimsel keşiflere olanak sağlayacaktır. InSight dinlenmeyi hak etti.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu