Ekonomi

Umman’da 750 milyon dolarlık ihaleyi kazanan ancak yatırımlarına el konulan Türk şirketi, yıllardır adalet arıyor.

Umman devlet şirketi Petroleum Development Oman’ın Kuzey Umman’daki petrol sahaları için 2010 yılında açtığı 750 milyon dolarlık ihaleyi kazanan Türkiye’nin eski ve lider müteahhitlik şirketlerinden Attila Doğan İnşaat ve Tesisat Şirketi, Umman’ın yatırımına el koydu. O tarihten bu yana Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Analiz Merkezi’nde uluslararası tahkim süreçlerinde adalet aramaya devam ediyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Doğan, hem ilk Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Analiz Merkezi (ICSID) tahkiminde, hem de birçok hata ve eksiklik içeren taraflı bir kararla Şirket aleyhine sonuçlanan tahkimde, Bu kararın iptali için açılan dava, şirketin adalete erişim ve adil yargılanma haklarının Türk mahkemelerindeki yargılama süreçlerini bile olumsuz etkilemesine neden oldu. Etki yaratacak şekilde açıkça çiğnendiğini belirterek, “ICSID İptal Komitesi’nin son kararları o kadar adaletsiz ve taraflı bir boyuta ulaştı ki, bu durum Şirkete iptal talebinde bulunmaktan başka seçenek bırakmadı. Taraflı davrandıkları gerekçesiyle ICSID’in hakem heyetinin tamamının reddedilmesi.”

2016’DAN BERİ HUKUK ARIYORUM

Temelleri 1967 yılında Attila Doğan tarafından atılan ve Türkiye’nin ilk petrol rafinerisi başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında yüzün üzerinde projeye imza atan Atilla Doğan İnşaat Şirketi, 2016 yılından bu yana Umman Sultanlığı aleyhine dava açıyor. Attila Doğan İnşaat, Türkiye’nin en köklü inşaat şirketlerinden biri, petrol ve doğal gaz projelerindeki tecrübesi sayesinde, Umman Devleti iştiraki Petroleum Development Oman’ın Kuzey Umman’daki petrol sahaları için 2010 yılında açtığı ihaleyi kazanarak, 2010 yılı itibarıyla değerinde mühendislik ve inşaat işleri ihalesini kazandı. yaklaşık 750 milyon ABD Doları. inşaat işlerini üstlendi. Ancak 2013 yılında Şirketin sözleşmesi, yolsuzluğa bulaşan Umman devlet yetkilileri tarafından haksız yere feshedilmiş ve Umman mahkemeleri tarafından karara bağlanmış ve Atilla Doğan Şirketi büyük zarara uğramıştır.

150 MİLYON DOLARLIK TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR

“İPTAL DAVASINI ERTELEDİ”

Gökhan Doğan, Umman’ın talebi üzerine ICSID Komitesi’nin, Attila Doğan İnşaat’a, iptal davasında Umman’ın maruz kalacağı olası masrafları karşılamak üzere yüklü miktarda banka teminat mektubu sunması talimatını verdiğini belirterek, “Firmanın mali Umman’ın yatırımına el koyması sonucu durumu bozulan şirket, garantiyi veremedi.” Komite iptal davasını askıya aldı. Sonuç olarak şirketin iptal davası bir yılı aşkın süredir ertelendi. Ayrıca Komite, şirketin garantiyi vermemeye devam etmesi halinde iptal davasını tamamen sonlandırmakla tehdit etti. Ancak bu, ICSID kurallarına ve uygulamalarına aykırı olacağı için eşi benzeri görülmemiş ve yasa dışı olacaktır. “Ayrıca, şirketin adalete erişme hakkının açık ve geri döndürülemez bir ihlali oluşturacak,” diyerek, “bu olağanüstü yasadışı ve orantısız tehdidin komitenin şirkete karşı önyargısını açıkça ortaya koyduğunu” da sözlerine ekledi.

“Önyargılı Komite, Adil Yargılamanın Önlenmesine Engel Oluyor”

Doğan, Komite’nin Attila Doğan İnşaat’a yönelik haksız, hukuka aykırı ve taraflı kararlarının bununla sınırlı olmadığını belirterek, “Komite, Umman’ın icra için açtığı davada Attila Doğan İnşaat’ın yaptığı hukuki savunmalardan birinin geri çekilmesini Şirket’ten talep etti. Türkiye’de hakem kararına itiraz ederek, Umman’dan Attila Doğan İnşaat’ın Türkiye’de yaptığı hukuki savunmalardan birinin geri çekilmesini talep etti.” Bu yönde bir talebi bulunmamasına ve tamamen resen olmasına rağmen, şirketin bu yöndeki feragat dilekçesini mahkemeye iletmeden önce, dilekçe taslağının Umman tarafından incelenip yorumlanması gerektiğine hükmetmiş ve karar vermiştir. Umman’ın Türkiye’deki davada karşı tarafın dilekçesini hazırlamasının temelidir. “Bu onun izin verdiği anlamına geliyordu” dedi. “Komite, şirketin dilekçesinde bazı değişiklikler yapmasını yasaklayarak şirketin Türk mahkemeleri önündeki temsilini olağanüstü bir şekilde sansürledi” diye ekledi. Sayın Doğan’a göre, Umman’ın yanında yer alan ve sanki aynı taraftaymış gibi ona yardımcı olan Komite’nin Türkiye’deki yargılama sürecine müdahalesi, Attila Doğan İnşaat’ın en temel haklarından biri olan adil yargılanma hakkını açıkça ihlal etmekle kalmadı. , aynı zamanda Komite’nin “Şirkete karşı açık ve bariz önyargısını” ortaya çıkardı.

KARARIN UMMAN LEHİNDE VERİLMESİ ŞAŞIRDI

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu