Haber

Yurt dışından oyları taşıyacak ilk uçak Ankara’ya geldi.

Haberler: GÜRKAN DEMİRTAŞ – Kamera: ONUR BİNGOL

Yurt dışında kullanılan oyları taşıyan ilk uçak ankaraOylamalara eşlik eden CHP heyeti üyesi Aydın Bülbül’ün yanına gelerek, “Gerekli tüm güvenliği sağladık. 14 Mayıs Seçim sonuçlanıncaya kadar seçim ve sandık güvenliği konusunda taviz verilmeyecek. Yurt dışında olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve 28 Dönem Milletvekilliği seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 27 Nisan’da başlayan oy kullanma süreçleri 9 Mayıs’ta sona erdi. Yurt dışında kullanılan oyların bir kısmını taşıyan ilk uçak bu akşam Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Esenboğa Havalimanı’ndan TIR’lara yüklenen oylar, temsilciler eşliğinde ATO’daki oy kullanma merkezine götürüldü.

Yurt dışından gelen oylara CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve Yabancı İlçe Seçim Kurulu CHP Üyesi Avukat Onur Kılıç’tan oluşan CHP heyeti eşlik etti. CHP heyeti üyeleri ANKA HaberlerAjansına şunları söyledi:

İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç: Bu bir seçim zinciri, yabancı seçmenlerimiz temsilciliklerde oylarını kullandılar. 9 Mayıs akşamı oy verme işlemi sona erdi. 151 temsilcilikte oyların Türkiye’ye kazandırılma süreci başladı. İşte Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen ilk charter uçağı… Üç charter uçağımızdan ilki. Bu uçakla Fransa, Avusturya, Almanya ve İsviçre’den oy geldi. 24 akçe, 500 binden fazla oy, bu uçakla geldi. Biz CHP olarak yabancı oylama süreçlerinin hepsini zincirleme bir şekilde ele aldık ve hepsini kontrol ediyoruz. Bu uçakta Aydın Milletvekilimiz Süleyman Bülbül vardı. Ben de Yurtdışı Organizasyon Koordinatörü olarak karşılama ekibindeyim. 36 temsilin oyu 3 uçakla geliyor. İki uçak daha ekleyeceğiz. Onlar da sabah gelecekler. Bunun dışında İstanbul Havalimanı’na 110 civarında temsilcinin oyu geldi. Orada da bir ekibimiz var. Gelen her uçakta CHP’nin temsilcileri var. Karşılama seçim kurulunda CHP’li vekiller var. Biz de bu süreçlere gözlemci olarak katılıyoruz. CHP, seçmenin iradesinin gerçek bir yansımasıdır ve bu oyların bir emanet olduğunun bilinciyle oylara bir şey olmaması için tedbirler alır. Bunun için de buradayız.

“OYLARIN GÖZLERDEN GELMESİNİ SAĞLAMA MİSYONUYLA YÜZLEŞİN”

CHP, yurt dışı seçimleri ile ilgili bir seçim zincirinde görevlilerimizin oyların göz temasından uzak tutulmasını sağlama görevi ile karşı karşıyadır. CHP’nin yurt dışı teşkilatı olarak arkadaşlarımızla birlikte bunu planlamak ve gerçekleştirmekle mükellefiz. Çünkü hiçbir oyunun boşa gitmesini istemiyoruz. Seçim güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir şeye izin vermemek CHP’li yetkililerin görevidir.”

“SABAHA KADAR OY VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Avukat Onur Kılıç, CHP Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Üyesi : Öncelikle hayırlı olsun. Bu noktaya gelen süreçte CHP olarak her an oyların yanında olduk. Avrupa’daki temsilciliklerimizden başlayarak uçakların içi de dahil olmak üzere burada da oylarımız bizimle güvende. Uluslararası bir örgüt olarak CHP’nin bu noktada yaptığı çalışmalar da üst düzeydedir. Kimse merak etmesin, oylar imanda. CHP, gece gündüz demeden gönüllü üyeleriyle birlikte ATO’da güvenlik altında korunmaya devam edecek. Önümüzde iki uçak daha var. Sabah saatlerinde gelmesi planlanıyor. Oyların başında sabaha kadar nöbet tutmaya devam edeceğiz.”

“UÇAĞIN KARGO BÖLÜMÜNE YERLEŞİMİNİ KİŞİSEL TAKİP ETTİK”

Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül: Bugün sabah 08:45’te uçakla Münih’e uçtuk. Uçmadan önce yurt dışında kullanılan sandıkları almaya gittik. Genel Merkez tarafından atandım. Heyetimiz ile uçağın tüm kargo ve yolcu kısımlarını ziyaret ettik. Rastgele farklı bir pusula mı yoksa başka bir çanta mı olduğunu inceledik. Uçağın boş olduğunu tespit ettik. Daha sonra heyet ile birlikte uçağa bindik. Münih’e indik. Aceh’ler Münih’te hazırlandı. Oy torbaları bu akçelere temsilcilerimiz tarafından getirildi. Bu milletvekillerinin getirdikleri sandıklar sağlıklı bir şekilde baltalara yerleştirildi. O baltaların uçağın kargo bölümüne yerleştirilmesini bizzat takip ettik.

“GELEN OY ÇANTALARINDA 532 BİN 157 OY VAR”

Sandığın güvenliği burada değerlidir. Çıkış formu gibi oyuna girmek. Bu bahiste amacımız yurt dışında oy kullanan vatandaşlarımızı sağlıklı bir şekilde saymaktı. Oradan Lyon’a geri döndük. Fransa’da atılan oyların çantalarını aldık, uçağa bindirdik ve şimdi de Esenboğa Havalimanı’na getirdik. Bu sabah itibariyle sandıklara şu ana kadar herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Bunu saatlik dakikalarla yaptık. Şu anda gelen sandıklarda 532 bin 157 oy var.

“14 MAYIS SEÇİM SONUÇLARINA KADAR SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA HİÇBİR TAAHHÜT VERİLMEYECEKTİR”

Burada CHP olarak yurt dışında kullanılan oyların güvenliği açısından çok değerli görevler ifa ettik. Bu konuda yurt dışı dernekleri, Dışişleri Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekilimiz Yüksel Mansur Kılınç gerekli çalışmaları ve yapacaklarımızı anlattılar. Gerekeni yaptık. Şu anda yurt dışından gelen oyları titiz bir çalışmayla YSK üyelerine teslim ettik. Gerekli tüm güvenliği sağladık. 14 Mayıs Seçim sonuçlanıncaya kadar seçim ve sandık güvenliği konusunda taviz verilmeyecek. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi yurt dışında da.

Yurt dışında oy kullanan vatandaşlarımızda bir heyecan var. 2018 yılına göre oy oranı arttı. Bu konuda gerekli bir çalışmanın yapıldığına inanıyorum. Oyların artması heyecanla geliyor. Yurt dışında oy kullanan vatandaşlarımız 14 Mayıs akşamını bekliyor. Türkiye’de de heyecan var. Umut mutlaka gerçekleşir derler, her şey daha güzel olur derler.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu