Haber

10 soruda Necip Hablemitoğlu suikastı

Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun 18 Aralık 2002’de öldürülmesiyle ilgili açılan davada tutuklu sanık yoktu. Suikasttan 20 yıl sonra hazırlanan iddianamenin ardından Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında tutuklu sanıklar Levent Göktaş, Nuri Gökhan Bozkır, Fikret Emek, Tarkan Mumcuoğlu, Aydın Köstem ve sanıkların tahliyesine karar verildi. Enver Altaylı. 5 isim cezaevinden çıkarken, Altay başka bir belgeden hüküm giydiği için tutukluluğu devam edecek.

Tahliyelerle gündeme gelen Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin açılan dava ve yaşanan gelişmeler şöyle:

1- Hablemitoğlu suikastı

Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de evinin önünde silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Hablemitoğlu’nun öldürülmesiyle ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı. En yaygın iddia, Hablemitoğlu’nun Alman vakıflarıyla çalıştığı için öldürüldüğü idi. Bir diğer iddiaya göre ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bir gün önce Fethullah Gülen ve 72 kişi hakkında hazırladığı iddianamede, Gülen örgütünün silahlı terör örgütü olduğu ve Hablemitoğlu’nu da bu örgütün öldürdüğü yazıyordu.

2. Dava ne zaman açıldı?

Hablemitoğlu davası, suikastten tam 20 yıl sonra, 22 Kasım 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabulüyle açıldı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması bu yıl 14 Şubat’ta görüldü. İkinci duruşma 15-18 Mayıs’ta görüldü.

3. Kimler yargılanıyor?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen, örgüt yöneticileri Mustafa Özcan, Aydın Köstem, emekli istihbaratçı Enver Altaylı, eski özel kuvvetler mensubu Levent Göktaş, emekli askerler Fikret Emek, Tarkan Mumcuoğlu, sınır dışı edilen asker Nuri Gökhan Bozkır, eski asker Mehmet Narin ve firari sanık Serhat Ilıcak’ın isimleri zanlı listesinde yer alıyor.

4. Ücretler nelerdir?

İddianamede Fethullah Gülen, Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve Enver Altaylı hakkında “tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmek”, Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu ve Fikret Emek hakkında “tasarlayarak öldürme” ve Nuri Gökhan Bozkır hakkında “kasten adam öldürmeye yardım etmek” ve Serhat Ilıcak. Mehmet Narin, “suç örgütüne üye olmak” ile suçlandı.

5. Soruşturma nasıl başladı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak 2022’de katıldığı bir televizyon programında, Ukrayna’da yaşayan ve IŞİD’e silah satmasıyla tanınan Nuri Gökhan Bozkır’ın MİT tarafından Türkiye’ye getirildiğini duyurdu. Nuri Gökhan Bozkır, Erdoğan’ın sözleri üzerine 8 Şubat 2022’de tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bozkır’ın ifadesiyle Aydın Köstem ve Mehmet Narin de tutuklandı.

6. İkinci dalga operasyonu ne zaman yapıldı?

Soruşturma sürerken Haziran 2022’de ikinci operasyon dalgası gerçekleştirildi. Bu operasyonda cinayetin failleri olduğu iddia edilen Tarkan Mumcuoğlu ve Fikret Emek tutuklandı. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Levent Göktaş, İstanbul’daki evine yapılan operasyonda firar etti. Göktaş’ın izi önce Antalya’da ardından İstanbul’da bulundu ancak yakalanamadı.

7. Levent Göktaş nerede yakalandı?

Eski özel kuvvetler mensubu emekli albay Levent Göktaş, evine düzenlenen operasyonda firar ettikten 3 ay sonra Bulgaristan’da yakalandı. Göktaş, iade işlemlerinin ardından 16 Aralık 2022’de Türkiye’ye getirilerek tutuklanarak cezaevine konuldu.

8. Göktaş’a ‘içeriden’ bilgi sızdı mı?

Hablemitoğlu suikastının ikinci dalgasında tutuklama kararı bulunan Levent Göktaş’ın evi basıldı. Bu baskın sırasında Göktaş aynı binada başka bir dairededir. Göktaş’ın polis baskını sırasında binadan çıkabildiği için operasyondan ‘köstebek’ olduğu iddia edildi.

Levent Göktaş’ın Nuri Gökhan Bozkır’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye’ye getirildiğinin açıklanması öncesi ve sonrasında kendisine bağlı şirketleri çalışanlarına devretmesi ‘köstebek’ iddiasını güçlendiriyor.

9. İddianamede suikast nasıl anlatılıyor?

Savcı Zafer Ergün’ün hazırladığı iddianamede, suikast sırasında terör örgütü olarak nitelendirilmeyen Gülen örgütünün faaliyetleri üzerinde çalışan Hablemitoğlu’nun rahatsızlık yarattığı ve hedef haline geldiği belirtildi. İddianamede sanıklardan Mustafa Özcan’ın faaliyetleri nedeniyle Hablemitoğlu’nu durdurmaya çalıştığı ve bu nedenle eski istihbaratçı Enver Altaylı ile görüştüğü belirtilirken, Altaylı’nın suikast için “ihaleyi” Levent’e verdiği iddia edildi. Göktaş ve kurduğu kabahatler örgütü.

10. Sanıklar nasıl serbest kaldı?

Nuri Gökhan Bozkır’ın Türkiye’ye getirilmesinin ardından alınan ifadeye istinaden başlatılan operasyonların ardından açılan davada tutuklanan sanıklar, “delil durumunun sanıklar lehine değişmesi” ihtimali nedeniyle tahliye edildi. Bozkır, davanın ilk duruşmasında MİT tarafından Türkiye’ye getirildikten sonra verdiği ifadenin işkence altına alındığını iddia etti. Suikastta tetiği çektiği iddia edilen Tarkan Mumcuoğlu, suikast sırasında Kazakistan’da görevde olduğunu iddia etti. Tanık anlatımları da Mumcuoğlu’nu destekledi. “Delillerin sanıklar lehine değişme ihtimalinin yüksek olduğuna” karar veren Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Mayıs’ta verdiği kararla tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu