Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, canlı yayında soruları yanıtladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, her ne sebeple olursa olsun, hangi gerekçeyle olursa olsun ve meşruiyet peşinde koşarak çocuğa yönelik cinsel istismarın kabul edilemeyeceğini ve yasallaştırılamayacağını belirtti.

Bakan Derya Yanık, A Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

6 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığı tartışmasının sorulması üzerine Yanık, bunun çok tatsız olduğunu ve duymak istemedikleri haberlerden biri olduğunu belirterek, “Bakanlık olarak mücadeleyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Erken evliliğe karşı uzun yıllardır düzenli olarak karşıyız.Hala özellikle pilot bölgelerde çalışmalarımıza devam ediyoruz.Ancak bu konu ‘erken evlilik’ başlığı altında bile değerlendirilemeyecek kadar tatsız.Biz bakanlık olarak bu işe müdahil olduk. ceza davası.” söz konusu.

İşin hukuki tarafında delillerin toplanması, gerçeğin ortaya çıkması ve mağdurun talep etmesi halinde sosyal, ekonomik ve sosyal her türlü hizmetin verileceğini kaydeden Yanık, “Çocuğun cinsel istismarı söz konusu. söylerken bile canımızı sıkan, tüylerimizi diken diken eden, hangi nedenle olursa olsun, hangi gerekçeyle, hangi meşruiyet ararsa arasın kabul edilemez, onaylanamaz, haklı gösterilemez.” terimleri kullandı.

Bakan Yanık, 20 yıldır şiddet, istismar ve ihmale maruz kalan çocukları korumak için aralıksız çaba sarf ettiklerini, çocukların eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlere erişimden güvenliğe her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını bildirdi.

“Yüzlerce davada mağdurların haklarını savunmak için yanındayız”

Bu konu açıklandığında davaya dahil olduklarını açıkladıklarını hatırlatan Yanık, şöyle devam etti:

“Milletimiz bundan kurtulsun, farkında olmadığı yüzlerce olayda mağdurların haklarını savunmak için yanınızdayız. Bunun altını özellikle hem kolluk sürecinde hem de hüküm aşamasında özellikle çizmek isterim.” sosyal hizmet ve güvenlik ve barınma ihtiyacı. Ayrıca bu olayla ilgili esasen bir davanın içinde olduğumuzu ve bundan haberdar olmadığımızı beyan ettik. . Gerekli araştırmaların ortaya çıkarılması, gerçeklerin ortaya çıkarılması, mağdurun korunması ve küçüğün korunması açısından üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızı, bize tanımlanan yasal çerçevede yerine getireceğiz.”

Mağdur ve çocuğunun bakanlık denetiminde bir yere götürülüp götürülmeyeceği veya psikolojik destek alıp almayacağı sorusuna Yanık, “Belki doğal olarak talep ederse mağdur 24 yaşında- Onun için o talep ederse biz de doğal olarak bu desteği veririz.” cevabı verdi.

“Bir çocuğu istismar ederek yaratacağınız siyasi çıkar, çıkar değildir”

Bakan Yanık, bu olayın siyasete yansımalarıyla ilgili görüşleri sorulduğunda, “Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, çocuk ihmali ve istismarı siyasetin konusu değil. Bunlar konuşulacak, tartışılacak konular değil” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Taciz ve şiddet olaylarında toplumsal sınıf, kültürel sınıf, ekonomik sınıf ayrımı yapıp “Burada şiddet yok, burada taciz yok” diyebilmek mümkün değil Yanık, şunları kaydetti:

“Her yerde ve her temelde olabilir, dolayısıyla daha dikkatli ele alınması gereken ve siyasi salvoların yapılmaması gereken bir alandan bahsediyoruz. Çoğu sıradan siyasi parti, kendi çıkarları çerçevesinde yaklaşımları olduğunu savunuyor.” Kendi bakış açınızla bu başka bir şey ama iş insan konuşmasına gelince, temel insan hak ve özgürlüklerinin korunmasına gelince, bunu siyaset malzemesi haline getirdiğinizde sorunun kökünden konuşamıyorsunuz.”

“Türk Ceza Kanunu’na göre 15 yaşından küçük çocuğun cinsel istismarıdır”

Bakanlıktaki bilgilere göre maktulün kaç yaşında evlendiği sorusuna yanıt veren Yanık, hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatarak, “6 yaş var, 7-8 yaş var, böyle haberler var. 13 yaşında nişanlanmak, 14 yaşında evlenmek gibi. dedi.

Medeni Kanun’a göre bir kişinin 17 yaşında anne ve babasının isteği üzerine evlenebileceğini belirterek, 18 yaşını doldurduktan sonra ise, “Bu nedenle hukukumuzca küçük yaşta evlenme kabul edilemez” dedi. 16 yaş bu bir.İki 15 Türk Ceza Kanununa göre 15 yaş altı zaten çocuğun cinsel istismarıdır.15 yaş altında herhangi bir rıza veya gönüllü davranış hukuka uygun değildir. Türk Ceza Kanunu’na göre mağdurun 15 yaşından küçük olduğunu iddia etseniz bile orada rıza aranmaz.” sözlerini kullandı.

“Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans”

Bakan Yanık, Bakanlığın erken yaşta evlilikle mücadele çabalarıyla oranın düştüğünü, bir kadın cinayetinin bile kendileri için yüksek olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans. Bir kadın öldürülene kadar mücadelemiz devam edecek. kadın kimliğinden dolayı şiddete maruz kalmamıştır.” dedi.

Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oluşturduğu “Kadına Yönelik Şiddet İzleme Kurulu” olarak “Toplumda farkındalık, izleme ve takip” konusunda değerli bir boşluk oluştu. mağdurların adalete erişimini kolaylaştıran, eğitim süreçlerini kolaylaştıran” anladıklarını söylediler.

Bunun Türkiye’de kadına şiddet ve kadın cinayeti olmadığı anlamına gelmediğini belirten Yanık, “Çalışmalarımız mesela sadece 2021-2022’nin ilk 10 ayının ortasındaki rakama baktığımızda, Yüzde 7’lik bir azalma var, bu bize diyor ki, ‘Mücadele ettikçe sonuç alırsın, o zaman daha çok çalışırsın’. Yani denedikçe sonuç aldığımız bir konudan bahsediyoruz, bu yüzden daha çok emek harcayacağız.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu