Sağlık

Ailenin tutumu çocuğun okul başarısını etkileyebilir!

BURSA (İGFA) – Nev FSM Klinik Psikoloji Bölümü Klinik Psikoloğu, her bireyin hayata bakış açısının ilk olarak ailede şekillendiğini belirtti. Eslem Aydın, “Dolayısıyla çocuk doğduğu andan itibaren kendisine bakım veren kişi veya kişileri rol model alır” dedi.

EĞİTİM TEMEL OLARAK AİLEDE BAŞLAR

Klinik Psiko. Eslem Aydın, “Çocukların akademik başarısı için öğretmenler çok önemli olsa da eğitim temel olarak ailede başlıyor. “Çocuğun okul başarısının artmasında ailenin en önemli rolü sağlıklı bir iletişim ortamı oluşturmaktır” dedi.

ÇOCUĞA BİR BİREY OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Klinik Psikolog, sağlıklı bir bağlantı için aktif dinlemenin, duygu ve niyetlerin açıkça ifade edilmesinin, çocuğu bir birey olarak görmenin ve yargılayıcı tutumlardan kaçınmanın gerekli olduğunu belirtmektedir. Aydın, “Böyle bir iletişim ortamında çocuğun hem özgüveni hem de problem çözme becerisi gelişecektir. “Bu gelişmelerin akademik başarıyı olumlu yönde etkileme potansiyeli var” dedi.

ALINAN NOTLAR YALNIZCA ZEKA GÖSTERGESİ DEĞİLDİR

Klinik Psikolog ise aile içi bağlantı hatalarının çocuğun gelişimini bozduğunu belirtti. Eslem Aydın, “Bu hatalar sonucunda çocuk, duygularının önemsiz olduğu mesajını alıyor ve özgüven gelişiminde sorunlar yaşıyor. “Notların tek başına zeka göstergesi olmadığı unutulmamalıdır” dedi.

AİLENİN BU SÜREÇTE HASSASİYETİ VE TUTUMU ÖNEMLİ

Aydın son olarak, “Akademik yaşamın ve okul başarısının bir ‘süreç’ olduğu unutulmamalıdır. Aileler çocuğun performansını yeterli ya da yetersiz olarak etiketlemek yerine çabayı vurgulama konusunda duyarlı olmalıdır. Sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada ailelerin karşılaştırmalı, cezalandırıcı ve eleştirel olmaktan ziyade, çocuklarına yönelik gerçekçi beklentiler yaratan, empatik ve şefkatli bir tarafta kalmaları sağlıklı olacaktır.”

haber-hekimhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu